U stogodišnjoj tradiciji italijanske espresso kafe našli smo inspiraciju za zanimljivu priču, ali tako je nastala i naša  CAPSULA LIMITED AROMA,  jedinstvena  espreso kafa, kompatibilna za Nespresso aparate, koja pruža pun doživljaj ukusa!

KADA I GDE JE NASTAO ESPRESSO?

Venecijanski  trgovci su  još u periodu renesanse  donosili kafu kao novo piće, ali  isključivo  svojim  bogatim pokroviteljima.

1910. Pavoni mašina za espreso

Pavoni espreso mašina(1910.)

Reklama za prve espreso ‘mašine’

Ipak, espreso  kafa je ‘dete’ industrijske revolucije.  Tokom kasnog 19. i početkom 20. veka, živelo se toliko  brzo,  da su pronalazači tražili  brže načine za kuvanje kafe po narudžbi! Postalo je primetno  da su radnici  produktivniji nakon pauze za kafu – ali uz  veliki nedostatak: pauza  je predugo trajala.  Legenda kaže da je preduzimljivi mladi inženjer i vlasnik firme  iz Milana  Luigi Bezzera  1901. godine, baš za potrebe svojih radnika, patentirao prvu espresso mašinu, na principu propuštanja ključale vode i pare kroz kafu.   Vrlo brzo, njegov patent je kupio  sugrađanin Desideri Pavoni. Izuzetne intuicije, Pavoni se okrenuo tržištu  i krenuo u  proizvodnju prvih espreso mašina,  sve pod zaštitnim znakom La Pavoni. Bilo je to 1910. godine: temperature glava ovih espreso mašina  dostizale su  do 140 ° C , uz  pritisak  od samo  1,5 bara.  Rezultat?   Izuzetno vruća šolja, to je sigurno. Prve mašine su proizvodile stotine šoljica  kafe na sat, ali su se oslanjale isključivo na paru, koja je imala  sporedni efekat – prožimala je  kafu  zagorenim,  gorkim ukusom. Marketing  je ipak ‘pokrio’ sve nedostatke. Broj barova punih radnika u potrazi za kofeinom rastao je sve više .

Gaggia aparat (1948.)

Gaggia aparat (1948.)

Suprotno očekivanju, kafa u Italiji ne  raste, pa su u periodima ekonomskih  kriza i ratova  zrna kafe  bila predmet  krijumčarenja. Posle rata espreso mašine su povratile popularnost. Achille Gaggia, vlasnik milanskog kafića, predstavio je  1948. godine  novu verziju aparata za kafu, ovog puta opremljenu klipom zbog kojeg nije bilo potrebno ključati vodu. Gaggia je instalirao ručnu pumpu kao polugu kojom  bi se povećao pritisak na kafu i ekstrakciju prisutnih  ulja.  Stvaranje ovih  visokih pritisaka,  upisalo je  njegovo ime u istoriju espresso kafe  – rođena  je italijanska kultura kafe!

Prolazak vode visokog pritiska kroz mlevenu kafu ima neobičnu posledicu –  stvara sloj kremaste tamno-zlatne boje  i znak je kvaliteta  espresso kafe. Ipak, tako nije uvek bilo. Nenaviknuti, jer ga drugi aparati do tada nisu proizvodili, kupci su uklanjali taj sloj pene sa kafe, sve dok ga  Gaggia nije počeo nazivati „caffe creme“, sugerišući da je kafa takvog  kvaliteta da  sama proizvodi  kremu.

 

ZA ODABRANE

Inspirisana  stogodišnjicom od nastanka espresa , CAPSULA je razvila  jedinstevnu kapsulu na našem tržištu kompatibilnu sa Nespreso aparatima  – LIMITED AROMU. Svojom punoćom ukusa i nežnom baršunastom aromom, ova kapsula sa karakterom  pruža ljubiteljima espresa nezaboravno iskustvo.  Sofisticirana  kombinacija vrhunskih zrna kafe arabike i robuste, bez dodatog  šećera i konzervansa, oslobađa vrhunsku aromu slatkoće  čokolade i orašastih plodova. Pažljivo i polako pržena zrna proizvode kafu sjajnog tela i  niske kiselosti. Limited aroma je espresso jakog  mirisa, ali karakterističnog i fino nijansiranog, kome nećete odoleti.

MALI RITUALI VELIKE ISTORIJE ESPRESSA

Kapućino tokom laganog jutra na jugu Italije,ili espresso pre početka radnog dana u centru Milana…Rutina ili statusni simbol, kako god, ali važe ista pravila:cena kao cena dnevnih novina,  nema naručivanja kapućina posle ručka, par gutljaja  vode da se očisti nepce i pojača aroma kafe, a uz  dodatak – pecivo ili kolač.Dok  stručnjaci  analiziraju arome, za većinu Italijana kafa je iskra koja budi daleka sećanja, a odlazak u bar daje osećaj pripadnosti. Mesto okupljanja, razgovor sa baristom,  žive  diskusije –  važan  je ‘deo’ espresso kafe u Italiji.

Kao i pica, špagete, ravioli, parmezan, vino.. i espreso je brzo postao  svetski popularan. Čist  hedonizam – pitanje je samo šta  izabrati iz menija – o tome drugom prilikom!