1. DOBRA JE  ZA ZDRAVLJE

Organska kafa je samo ona koja je proizvedena bez upotrebe sintetičkih đubriva i pesticida. To znači – čista kafa  puna ukusa. Sadrži vitamine, minerale i antioksidanse, jača imunološki sistem i poboljšava pravilno funkcionisanje mozga.  Po  pravilima,   i čitav lanac –  snabdevanja, gajenja, pakovanja i  prženja kafe, mora biti sertifikovan kao organski.  U  stvarnosti, proizvodnja sertifikovane organske kafe predstavlja pravi podvig. Zbog toga, kada je kafa u pitanju, sam papir nije toliko važan koliko dobri proizvodni  principi njene proizvodnje.

 

 

2. OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE

Kada kupite organsku kafu  postajete deo globalnog pokreta koji vodi računa o očuvanju životne sredine i istovremeno  podižete kvalitet  života samog proizvođača kafe. Dok su plantaže kafe  hemijski zavisne  zbog iscrpljivanja zemljišta i povećane erozije, farme ‘kafe u hladu’ su uglavnom organske,  pomažu u održanju kišnih šuma i  smanjuju eroziju. Značajan je  i uticaj na populacije ptica koje su  se smanjile od uvođenja ‘sunčane’ kafe i  uništavanja prašume za velike  plantaže kafe. Na farmama ‘kafe u hladu’ prisutno je  i do  150 vrsta ptica!

 

3. POMOĆ UZGAJIVAČIMA

Organsku kafu treba posmatrati kao proizvod rada malih poljoprivrednika – farmera koji vode računa o svojim poljoprivrednim metodama. To su  najčešće dugogodišnji porodični poslovi u koje je uloženo puno sredstava, znanja i strasti. Činjenica da  se proizvodnja kafe odvija u manje bogatim zemljama donosi dosta teškoća za uzgajivače, ali ima i svoje  prednosti u ekološkom vidu. Nemogućnost da se priušti kupovina skupih pesticida, niži prinosi,  veći  troškovi  radne snage, nadomešćuju se  prirodom tla na kome se uzgajaju biljke kafe  i gajenjem ‘tvrđih’ sorti arabice koje su otporne na štetočine.

 

 

 

4. UKUSNE KARAKTERISTIKE  ORGANIC KAFE

Da li ste nekada probali kafu sa održivih izvora?
Predstavljamo vam jedinstven  CAPSULA  proizvod na našem tržištu – ORGANIC kapsule kompatibilne sa  Nespresso aparatima. Proizvod tradicionalnog uzgoja kafe jedinstvenog porekla –  ovog puta iz Nikaragve, zemlje iz koje nam dolazi kofein u svojoj punoj čistoti. Osvežavajuća aroma sa delikatnim notama, kremastom teksturom i slatkim finišem –  uvek ukusna espresso kafa!
Capsula  ORGANIC ima  srednje telo, uravnotežen gorko-slatki ukus sa notom citrusa, blagu kiselost i poluslatki čokoladni ton. Osvežavajuće arome, daje prijatan, svetao i čist osećaj dok je pijete.

 

 

5.  VISOKOKVALITETNA KAFA

 

  • Biljka organske kafe raste u hladovini

Kafa koja raste u senci se znatno razlikuje od ‘sunčane’ kafe. Šuma kao   ‘nadstrešnica’ je u stvari prirodno stanište  biljke kafe, a to je i osnovna prednost njenog uzgoja u u Nikaragvi. Kako zrna sporije sazrevaju u senci, prirodni šećeri se povećavaju i poboljšavaju ukus kafe.  Kafa upija sve ukuse i arome okolnog drveća, kakaa i voća. Egzotične arome kafe izbijaju kada nisu izložene hemikalijama.

  •  ‘Visoko’ uzgajana kafa


Većina nikaragvanske kafe raste  na nadmorskim visinama između 3600 i 5250m, u  regionima  ‘večitog  proleća’, sa temperaturama u rasponu od 24-26 stepeni Celzijusa, što  utiče i na ukus kafe.  Biljke su  prvenstveno sorte arabike a sama kafa je  poznata po svojoj raznolikosti ukusnih karakteristika, što je posledica  uzgoja u različitim područjima u zemlji.